"Fermentering" Vandkefir (Grundopskrift)

Fremgangsmåde:
Kog 2 dl vand op.

Tilsæt sukker i en gryde, patentglas eller condibøtte.

Hæld nu det kogende vand over sukkeret og pisk til sukkeret er opløst.

Tilsæt nu resten af vandet og tjek temperaturen, den skal gerne være ca. stuetemperatur. (Er den for varm så vent, da du ellers kan dræbe grynene)

Tilsæt daddel og gryn og læg låg på.

Lad væsken fermentere i 2-3 døgn ved stuetemperatur.

Smag hen ad vejen, den skal være syrlig med en smule rest sødme og en let fermenteret smag.

Sigt nu væsken, og sæt på patent flasker.

Du kan nu tilsætte forskellige smage til det man kalder "anden fermenteringen"

Mulighederne er uendelige, det vigtigste er bare at det du tilsætter har sukker indhold, som frugt, bær, safter, honning eller en kombination.

Tilsæt den ønskede smag, og lad dem stå på patentflasker i ca. 1 døgns tid.

Du har nu en dejligt perlende, læskende drik der minder lidt om en limonade med en let gæret eftersmag.

Gode kombinationer er f.eks.

  • Granat æble og frisk mynte.
  • Ananas og lime skal
  • Hindbær og koriander
  • Vandmelon
  • Blåbær honning og timian

Gem grynene på køl i en let sukker lage, som du hver gang du har lavet en ny omgang tilsætter en smule mere sukker,  så grynene holder sig aktive. Læg evt. en enkelt daddel med fra produktionen.

Hver gang du har lavet en omgang kefir vil dine gryn formere sig, og så længe de holdes i live kan de i princippet gå gennem generationer.

Anvendelses muligheder
Serveres som den er, eller med smagene i "anden fermenteringen", gerne iskold på en varm sommerdag.
Det er også en god base for en drink med gin og lime.

Vandkefir er en god erstatning til en meget sukkerholdig lemonade, eller sodavand og siges at have gode bakterier for fordøjelsen.

 OBS

  • Du kan få kefir gryn gennem forskellige online handler.
  • Der findes Facebook fermenteringsgrupper hvor folk giver dem væk, og de sælges  på DBA.
  • Vær opmærksom på at kefir har en lille alkohol procent på ca. 1%