"Fermentering" Fermenteret Rødkål

Fremgangsmåde:
Skær kålen i kvarte, og skær roden væk (gem 4 af de yderste pæne blade)

Snit nu kålen fint eller groft, det er efter lyst (Jo større stykker jo længere fermenterings tid)

Skyl kålen grundigt og dræn.

I en stor skål tilsætter du salt til kålen og masserer den 5-10 minutters tid, indtil den har sluppet en del væske.

(Det er vigtigt at du har 1 kg færdigsnittet rødkål til de 25 g salt)

Skold nu et passende størrelses patentglas grundigt og lad det køle af.

Overfør nu kålen og væsken til patentglasset og pres det godt sammen

Vask nu yderbladende du har gemt og brug dem til at presse det snittede kål under væsken
(Dette er meget vigtigt så kålen ikke rådner).

Luk låget til (Det må meget gerne stå i ekstra pres, f.eks. med en lille cocotte der passer ned i glasset).

Lad glasset stå ved stuetemperatur

Efter max 3 dage skulle du gerne få bobler i kålen, hvis ikke er noget gået galt.

Lad kålen fermentere i minimum en uge, men op til 3 mdr. alt efter hvilken smag man er til og sæt den på køl.

(Kålen fermenterer stadig på køl men processen nedsættes betydeligt, den vil ændre karakter i smagen over tid)

Slutresultatet skulle gerne være sprød kål, med både syre, salt, sødme og dybde.

OBS:
Hygiejne er ekstremt vigtigt ved fermentering så sørg for alt du bruger er rent, men ikke sterilt, da du heller ikke vil dræbe alle bakterier.

Anvendelses muligheder:
Brug kålen de steder du ville bruge syltet rødkål, som snack eller tilbehør til de fleste retter.
Du kan også bruge den i en blandet salat som det syrlige element som vist på billedet.