Skræddersyede køkkenløsninger uanset behov

Arkitekter, ingeniører, bygningskonstruktører, designere og elektrikere er blot nogle af de faglige kompetencer, der udgør Brønnums projektafdeling. De mange specialister bidrager hver især til det høje faglige niveau og er garanter for, at Brønnums projektafdeling hver gang ‘leverer varen’ - hvad enten opgaven lyder på et nøglefærdigt hospitalskøkken, eller et ‘show off’ køkken med tilhørende barmiljø i hotelbranchen

Har man prøvet at lave nyt køkken derhjemme, ved man, hvor mange overvejelser det kræver - hvor mange beslutninger, der skal træffes, og hvor mange ting man nemt overser, fordi man simpelthen ikke har ekspertisen til at overskue alle detaljer i sådan et projekt. 

For store virksomheder eller institutioner, hvor køkkenet er i helt andre dimensioner og skal være gearet til produktion af mad i rigtig store mængder, er det om muligt endnu vigtigere, at alt er gennemtænkt. Det giver derfor rigtig god mening at læne sig op ad eksperter, der ikke beskæftiger sig med andet - og det er her, Brønnums projektafdeling kommer ind i billedet.

“Vi har mange års erfaring med udvikling af køkkenprojekter for en lang række kunder. Det er de færreste, der fx ved, hvordan man skaber det bedste flow, og hvordan man indretter et køkken, så det er mest hensigtsmæssigt. Det er blandt andet det, vi rådgiver om og kommer med løsninger på, når vi præsenterer vores skitser og ideer for kunden,” fortæller Brit Pollas, der er projektchef i Brønnums projektafdeling.

”Brønnums projektafdeling skræddersyr køkkenløsninger uanset behov - og altid med fokus på optimering af såvel drift som økonomi med innovative løsninger”.

Stadig flere bæredygtige løsninger

På det indledende møde med en ny kunde er det ifølge Brit Pollas vigtigt at få et indgående kendskab til ønsker og behov, så man fra start er sporet ind på at finde de helt rigtige løsninger. Stadig flere efterspørger bæredygtige løsninger, og faktisk kan alt fra selve køkkenet til porcelæn og fade fås i bæredygtige versioner, og der er adskillige muligheder, hvis man fx foretrækker bambusskåle frem for de traditionelle i melamin og porcelæn, ønsker at kompostere, reducere vandforbrug, genanvende kaffegrums osv.

“Vi laver altid en grundig behovsanalyse og spørger ind til alt lige fra hvor mange, der skal bespises til selve madkonceptet. Det giver noget konkret at arbejde videre med, fx hvor mange ovne, der skal findes plads til. Vi tør tænke for kunden i forhold til optimering af driften, og det kan fx være, at der er noget at vinde ved at investere i en affaldskværn. Vi har desuden rigtig meget fokus på at reducere forbruget af vand og energi, og i det hele taget at lave så bæredygtige løsninger som overhovedet muligt hele vejen rundt,” lyder det fra Brit Pollas.

Hun uddyber, at Brønnums projektafdeling altid er opdateret med det sidste nye og meget fokuseret på at lave energirigtige løsninger, bl.a. når det gælder udsugning, ventilation og køl. Og der er rigtig god økonomi i at optimere fx udsugningen, for jo mindre luft der kommer ud, jo mindre skal der også blæses ind igen, og det kan mærkes i energiregnskabet.

“Med os som projektansvarlige står kunderne med et køkken, der til enhver tid kan godkendes, og vi er rigtig gode til at udvikle projekter, der er gennemarbejdede og holder hele vejen”

Genanvendelse af varme

“Når man laver køl, har man samtidig en maskine, der afgiver varme, og vi er meget opmærksomme på, om den varme kan genbruges et andet sted. I et hotelprojekt vi netop har afleveret, har vi genbrugt varmen fra en række kompressorer til køkkenet ved at etablere rørføring til p-kælderen under hotellet, hvor den varme luft blæses ud og på den måde varmer kælderen op, uden at det koster ekstra,” fortæller Brit Pollas. 

Den innovative tankegang er den røde tråd i afdelingens arbejde og altid med kundens konkrete behov for øje - hvis en kunde selv skal kunne bage brød fra bunden, bliver der taget højde for, at det kræver, at der bliver indregnet nogle ret store lokaler til indretning af et bageri. Er der tale om sushi, skal der ekstra fokus på køl, og hoteller ønsker ofte at et vist areal bliver afsat til indretning af barområde. 

Plantegninger og praktik

Der er altså fuldt fokus på plantegninger men så sandelig også på praktik, og Brit Pollas fortæller om et køkken, hvor der var behov for at få flyttet en del affald fra køkkenet uden at slæbe det gennem hele bygningen, og løsningen på den udfordring var en biokværn i det grønne køkken, hvorfra affaldet via rørføring blev transporteret direkte ned i kælderen - en løsning, der ikke kun gav mindre slæb men også færre omkostninger til afhentning.

Og apropos mindre slæb og hensyn, der skal tages til personalet, er der også krav til personalets rum, der skal overholdes, og anden lovgivning som naturligvis også bliver implementeret i alle løsninger, fx hvordan de snavsede kartofler kommer ind i køkkenet, uden at de skal slæbes igennem det varme køkken, som de ikke må.

“Med os ved som projektansvarlige står kunderne med et køkken, der til enhver tid kan godkendes, og vi er rigtig gode til at udvikle projekter, der er gennemarbejdede og holder hele vejen,” lyder det fra Brit Pollas, der befinder sig rigtig godt med at være en del af det hold, der har netop dette område som speciale.

“Køkkenet er husets hjerte, og det er rigtig sjovt at være med til at sætte vores aftryk og præg på branchen som nogle af de førende ‘køkkenarkitekter’”.