Historien om Brønnum

Det hele startede 25. september 1874 på Hotel 'Kongen af Danmark'

Historien om Brønnum

Danmarks første specialforretning


Oluf Brønnum & Co. blev grundlagt i 1874 af Oluf Brønnum som Danmarks første specialforretning for køkken, porcelæn, serveringsartikler, glas og bestik. I dag er firmaet Danmarks ældste i branchen med næsten 150 års erfaring og er stadig familieejet.

Et firma i vækst. Efter at have drevet forretningen nogle år begyndte Oluf Brønnum at overveje, hvilke muligheder, der kunne være for at forøge omsætningen ved at udvide kundekredsen. Det resulterede i, at firmaet begyndte at sende tilbudsblade ud til de store husholdninger rundt omkring i landet, det man i dag vil kalde "direct mail" kampagner. På den tid var købekraften størst i de store husholdninger, som havde tjenestefolk og mange gæster. Det var primært i de pæne kvarterer i København og op langs Strandvejen, hvor de store villaer dengang fungerede som sommerresidenser. Derudover henvendte firmaet sig med dets store og brede sortiment også til de store godser rundt om i landet, som dengang havde mange medarbejdere. Dette tiltag betød, at firmaet hurtigt voksede, og omkring år 1900 var det en af de største isenkramforretninger i landet. Firmaet blev videreført af stifterens to sønner, stadig med detailhandel som fundament for forretningen, dog fik man efterhånden en del kunder fra det offentlige og de større hoteller og restauranter i København.

Handel med de professionelle
 I 1950 kom 3. generation til idet et barnebarn til stifteren, Oluf Brønnum-Schou overtog ledelsen og startede en afdeling for professionelle køkken- og restaurantfolk. Den blev etableret på 1. sal over den store butik på hjørnet af Holbergsgade og Tordenskjoldsgade. Et stort pakhus på Christianshavn blev erhvervet som lager til at servicere ekspansionen. I 1954 blev firmaet udnævnt til Kgl. Hofleverandør.

Firmaet voksede hurtigt og flyttede i 1979 til Herlev. Samtidig blev detailbutikkerne afviklet, og firmaet beskæftigede sig fra dette tidspunkt udelukkende med det professionelle marked.

I 1987 overtog 4. generation ledelsen af firmaet. Fra en beskeden start i Herlev med 1500 m2, under tag, er firmaet i dag en af de største inden for professionelt cateringudstyr i Danmark med landsdækkede salgs- og serviceorganisation med mere end 100 medarbejdere og ca. 10.000 m2 under tag.

Efter mange år som en af de førende indenfor storkøkkenbranchen valgte Oluf Brønnum-Schou i 2016 at overgive ledelsen til sønnen Anders Brønnum-Schou, som nu er 5. generation i firmaet.